Meteen naar de inhoud

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen betekent voor Inofec dat we in alle fasen van onze bedrijfsprocessen rekening houden met de sociale, ecologische en economische dimensies van duurzaamheid. Het is voor Inofec belangrijk om haar duurzaamheidambities te realiseren. Deze ambities hebben betrekking op het verminderen van de “echte” afvalstromen, verminderen van de CO2-productie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Circulariteit en Inofec

In de visie van Inofec op meubilair in de circulaire economie (figuur 1) gaat het om het streven naar 100% circulariteit of met andere woorden de “echte” afvalstroom tot een absoluut minimum te beperken. Dit doen wij door producten te verkopen die een lange technische levensduur hebben en nog makkelijk via onze zuster Inofec Duurzaam een 2e of 3e leven kunnen hebben voordat ze 100% gecertificeerd gerecycled (door Saver, Knobel en Kempenaars/Suez), kunnen worden (zie figuur). Maar voordat deze laatste stap gezet wordt schenken wij maximaal de gebruikte en overjarige producten aan een goed doel met ANBI-status (zoals de Kringloper Roosendaal, Quiet500 Roosendaal, Stichting Township SA).

Als onderneming betrekken we in de basis de producten van leveranciers die duurzaamheid in de breedste zin van het woord heel hoog in het vaandel hebben staan en ook maximaal lokaal produceren.

Onze leveranciers zijn veelal ISO14001 gecertificeerd en/of klimaat neutraal en voeren veel van de duurzaamheidscertificaten zoals LCA, Cradle2Cradle, ISO 14001, FSC. Het totale vaste productenprogramma van Inofec wordt voor 100% in Europa gekocht en meer dan 85% in Europa geproduceerd! Met betrekking tot het grondstof gebruik hanteert Inofec de filosofie liever minder materiaal verwerken in het product bij blijvende functionaliteit en schoonheid (“reduce”) dan alleen de focus op hergebruiken (“re-use”) en recyclen (“recycle”). Alle materialen die in de producten zitten zijn herbruikbaar en uiteindelijk ook recyclebaar. De materialen die in onze producten zitten voldoen aan alle gevraagde technische normeringen.

Bert Bakkeren

Algemeen directeur

Duurzaam ondernemen doe je samen. Samen bereik je immers meer! Wil je een keer sparren over duurzaamheid?

Contact

CO2 footprint en Inofec

Naast het verantwoord verwerken van onze goederenstromen werken we ook aan het verminderen van onze CO2 productie door het verminderen van onze energieverbruik en reductie van fossiele brandstoffen. In 2021 hebben we de showroom, het magazijn, de buitenverlichting en het kantoor volledig voorzien van nieuwe verlichting armaturen en LED lampen. Dit om een significante verlaging van het energieverbruik te realiseren. Daarnaast zijn er op het dak van kantoor en magazijn 1069 zonnepanelen geplaatst die een jaarlijkse energieopbrengst van 360MWh opleveren. De overproductie van zonne-energie leveren we lokaal terug via het Energie Handelsplatform Majoppeveld.

Bij vervanging van transportmiddelen schaffen we, binnen onze mogelijkheden, de meest duurzame middelen aan. Hierbij valt te denken aan elektrische en hybride personenauto’s en Euro6 vrachtwagens. Met al deze inspanningen halveren we op zijn minst onze eigen energieverbruik.

Inofec zorgt direct en indirect voor de lokale werkgelegenheid. 76,7% Van de Inofec medewerkers komt uit gemeente Roosendaal of uit de direct aangrenzende gemeenten. Dit zorgt naast talent behoud voor de regio ook voor minder woon-werk verkeer en belasting op het milieu en bovenal lokale betrokkenheid.

Inofec maakt bij voorkeur steeds meer gebruik van regionale toeleveranciers van producten en diensten. Hierbij een aantal voorbeelden van bedrijven waar we mee samen werken : Dutchcreen, Spoinq, Meubitrend, Robberechts en Perfecta. We zullen ons verder inzetten om de CO2 te gaan reduceren met name in onze upstream en downstream logistieke operatie.

Om onze inspanningen op het duurzaamheidsbeleid officieel kracht bij te zetten, hebben wij met succes het certificaat CO2 prestatieladder, niveau 3 behaald!

Sociaal ondernemen en Inofec

Wij zijn maatschappelijk intensief betrokken met de Roosendaalse gemeenschap doordat Inofec hoofdsponsor is van RKVV Roosendaal, shirtsponsor van RMHC de Pelikaan, shirtsponsor van RC RCC, Sponsor van Golfcentrum Roosendaal – De Stok, Aleco, Sint Nicolaas Comité Roosendaal en Stichting Carnaval Roosendaal. Daarnaast steunen we ook de lokale goede doelen Stichting Team Doelbewust, Quiet500 en de Kringloper. En wij huren de diensten van de sociale ondernemende bedrijven WVS – groenvoorziening en WVS – Business Post in voor de desbetreffende diensten.

“Op naar een betere wereld samen met Inofec!”
-Bert Bakkeren

Referenties

Deze bedrijven gingen je voor.

Sponsoring

Trotse sponsor van lokale & nationale clubs.

Showroom

Je bent van harte welkom in onze showroom.

Vraag de ergonomie-gids aan

Vraag de brochure aan